Skip to main content

Ennaltaehkäisy on sitä, että välitetään. Huomioidaan, tiedostetaan ja nähdään asioita ennalta. Toimitaan ennen kuin aiheutuu kipua, sairautta ja muita ikäviä kokemuksia. Saatetaan pelastaa jopa henki, kun vältetään vakava sairastuminen.

Ennaltaehkäisyyn kuuluu myös vaivojen ja sairauksien kurissa pitäminen siten, että ehkäistään vaivan paheneminen, uusiminen tai edistetään terveenä pysymistä.

Koiran keho on upea, uskomattoman monimutkainen järjestelmä, jolla on lukemattomia tärkeitä toimintoja. Joskus herkissä tarkasti säädellyissä toiminnoissa syntyy epätasapainoa, virheitä ja ongelmatilanteita ja keho sairastuu.

Kun jalostuksella on muunneltu koirien ulkonäköä, on puututtu samalla koiran koiran kehon herkkiä toimintoja ohjaavaan perimään. Koirat ovat tulleet kovasti alttiiksi monenlaisille sairauksille ja vaivoille.

Jalostus vaikuttaa hurjasti

Tärkeää ennaltaehkäisyä on koirien jalostuksen ohjaaminen suppeasta ääriominaisuuksia ihailevasta suuntauksesta kohti monimuotoisempia rotuja, mutta tämä laiva kääntyy kovin hitaasti. Sekarotuisuus harvoin pelastaa, koska edelleen vaikuttamassa ovat koon ja rakenteen tuomat haasteet lähes poikkeuksetta ilman vanhempien terveystutkimuksia. Rotujen summittainen sekoittaminen ilman tarkkaan harkittua terveysasioiden huomiointia ei siis ole avain onneen.

Koiranomistajien on herättävä huomaamaan, mitä kaikkea onkaan pielessä. Ja autettava niitä yksilöitä parhaansa mukaan, jotka jo saattavat kärsiä vaivoistaan. Koiraa hankittaessa saatetaan silti tehdä suurin yksittäinen ennaltaehkäisyn teko.

Mahdollisimman terveelläkin perimällä varustettu koira saattaa sairastua salakavalasti. Lisäksi sairastumiseen tai terveenä pysymiseen vaikuttaa ympäristö ja ennaltaehkäisevä hoito. Kun lisätään lähes joka rodulla esiintyväät jalostuksen aiheuttamat monimutkaiset ongelmat, riittää koiran terveydessä tekemistä.

Ennaltaehkäisy ja taloudellisuus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent eleifend tempus velit quis varius. Phasellus sed libero lacus. Proin eu convallis est, non porttitor nisi. Ut bibendum dapibus ullamcorper. Nulla mollis, ex ut gravida laoreet, tortor odio tristique sapien, vitae dignissim risus neque eu arcu. Integer ex nunc, rutrum a mi sed, auctor fermentum purus. Mauris feugiat vulputate diam, eu consectetur dui malesuada quis. Nulla et pharetra velit, a dignissim ipsum. Sed imperdiet non tellus eget semper. Sed et consequat odio. Vivamus fermentum sapien sem.

 

 

 

Urheilu- ja harrastuskoirat saavat osakseen runsaasti harjoitusta, hoivaa ja huoltoa, jotta ne voisivat tehdä parhaansa lajissaan. Nämä koirat myös solmivat omistajansa kanssa erityisen luottavaisen ja vastavuoroisen siteen, joka perustuu positiiviseen kouluttamiseen ja yhteisiin kokemuksiin vaativista tilanteista. Parivaljakon kokemus häiriörikkaista ympäristöistä ja koiran kehonhuollosta (esim. koirahierojalla käynnit) helpottavat useimmiten harrastavien koirien käsittelyä muissakin hoitotilanteissa.

Myös lenkkikaverin ja tärkeän perheenjäsenen roolia hoitavat koirat tarvitsevat runsaasti hoitoa ja ansaitsevat hyvät kokemukset hoitotilanteista. Totuttamista ja palkitsemista kannattaa siten jokaisen koiran kohdalla harjoittaa. Koiran terveyden hoitaminen vaatii omistajalta perehtyneisyyttä ja hankittuja taitoja, vaikka hän ei erityisemmin koiraharrastajaksi lukeutuisikaan. Ei riitä, että koiraa hoidetaan vasta kun se selvästi sairastuu.

Luottamuksen (myös molempien itseluottamuksen) vahvistaminen ja hyvien kokemuksien hankkiminen hoitotilanteista ovat tärkeitä asioita tiedollisen perehtyneisyyden lisäksi. Näillä aineksilla hoitotoimenpiteet ovat helppoja ja tulevat säännöllisesti ja sujuvasti tehtyä.